Klaplong Herstel

Klaplong Herstel

Klaplong herstel verloopt in de meeste gevallen vrij snel. Dit is mede afhankelijk van hoe ernstig de klaplong is. Vaak is een week rust voldoende om de long grotendeels te laten herstellen van de schade. Wanneer er een ingreep heeft plaatsgevonden duurt het herstel langer.

Herstel klaplong

Na een klaplong is het verstandig enkele dagen tot een week lang thuis te blijven. De long heeft tijd nodig om weer te herstellen. Wanneer er normaal gesproken zwaar werk wordt verricht, is het verstandig enkele weken te rusten. Ook intensief sporten wordt in de eerste weken na een klaplong afgeraden. Het is verder onverstandig om snel na een klaplong te gaan vliegen. Op grote hoogte heerst een andere druk dan op de grond. Dit kan leiden tot nieuwe problemen rond de long wanneer deze nog niet goed hersteld is.

Ook duiken wordt sterk afgeraden door de drukverschillen die onder water heersen. Na een spontane klaplong is het meestal zelfs nooit meer mogelijk om te gaan duiken. Na een niet-spontane klaplong moet een arts bepalen of het verstandig is ooit nog te gaan duiken. Vaak wordt er een CT-scan uitgevoerd om te bepalen of de longen het duiken aan zouden kunnen.

Herstel na ernstige klaplong
Het herstel na een klaplong die (uitgebreide) behandeling nodig heeft gehad duurt het herstel over het algemeen langer. De schade aan de borst en long is in deze gevallen groter dan bij een klaplong die niet of nauwelijks behandeling nodig heeft gehad. Langer rusten geeft de long meer tijd om volledig te herstellen van de schade. De arts zal per geval beoordelen hoeveel rust er moet worden gehouden.

Roken en herstel klaplong
Roken heeft altijd een negatieve invloed op de longen. Zeker wanneer de longen al wat gevoeliger zijn als gevolg van een ingeklapte long. Tijdens het herstel van een klaplong wordt roken dan ook sterk afgeraden.

Advertentie